Wpływ diety niskotłuszczowej na zachorowalność na aktynową stłuczenie czesc 4

Dane dotyczące trzech pacjentów z grupy interwencji dietetycznych i jednej z grupy kontrolnej zostały ocenzurowane z powodu braku wizyt kontrolnych. Żaden inny pacjent nie wycofał się z badania. Wśród 38 pacjentów w grupie kontrolnej, którzy ukończyli badanie, 29 było mężczyznami, a 9 było kobietami. Ich średnia (. SD) wiek wynosił 52 . 14 lat, ich waga 82 . 15 kg, a ich typ skóry 2,6 . 0,8 (w skali numerycznej od do 6 na podstawie podatności na rumień wywołany przez słońce i zdolności opalania) 23. Wśród 38 pacjentów w grupie interwencji dietetycznych 23 było mężczyznami, a 15 kobietami. Ich średni wiek wynosił 51 . 10 lat, ich waga 80 . 20 kg, a rodzaj skóry 2,4 . 0,8. Dwunastu pacjentów w grupie kontrolnej i 16 w grupie interwencji dietetycznych miało historię rogowacenia słonecznego. Rysunek 1. Ryc. 1. Zmiany spożycia tłuszczu i masy ciała w grupach kontrolnych (1) i dietetyczno-interwencyjnych (6) w okresie badania. Analiza czterodniowej dokumentacji żywności wykazała, że średnie spożycie kaloryczne jako tłuszcz w dietach grupy kontrolnej i interwencji dietetycznych w linii podstawowej wynosiło odpowiednio 40 . 4% i 39 . 3%. Wpływ programu interwencji dietetycznych w odniesieniu do spożycia tłuszczu przedstawiono na rycinie 1. Po programie treningu żywieniowego odsetek kalorii spożywanych jako tłuszcz zmniejszył się w grupie interwencji dietetycznych do 21% w 4. miesiącu. Utrzymanie spożycia tłuszczu na poziomie lub poniżej tego poziomu przez cały 24-miesięczny okres. Pacjenci w tej grupie stracili na wadze w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy badania, po czym ich waga ustabilizowała się. Nie było jednak istotnej różnicy w średniej masie ciała pomiędzy grupami w dowolnym czasie. Odsetek kalorii jako tłuszczu w grupie kontrolnej nie spadł w żadnym momencie poniżej 36 procent. Stwierdzono znaczny wzrost stosunku tłuszczów wielonienasyconych do tłuszczów nasyconych w grupie interwencji dietetycznych (P <0,001 na podstawie analizy wariancji), ale nie było istotnej różnicy między grupami do 24 miesiąca, kiedy stosunek wynosił 0,66 w grupie kontrolnej. grupa i 0,81 w grupie interwencji dietetycznych.
Rycina 2. Rycina 2. Zapadalność na aktynową stłuczkę rogową mierzona w odstępach czteromiesięcznych w grupie kontrolnej (1) i żywieniowej (6). Średnia łączna liczba nowych zmian rogowacenia słonecznego na pacjenta w okresie od 4 do 24 miesięcy wynosiła 10 . 13 w grupie kontrolnej i 3 . 7 w grupie leczonej dietą (P = 0,001). Częstość występowania rogowacenia słonecznego w odstępach czteromiesięcznych pokazano na rycinie 2.
Szacunki parametrów modelu logistyczno-regresyjnego i ilorazów szans wykazały istotnie wyższą częstość występowania rogowacenia słonecznego u pacjentów w grupie kontrolnej (P <0,001; iloraz szans, 9,6; przedział ufności 95%, 3,1 do 29,9), z historią rogowacenia słonecznego (P <0,001, iloraz szans, 7,6; przedział ufności 95%, 2,4 do 24,0) oraz wśród osób w wieku 65 lat lub starszych (P <0,001, iloraz szans, 14,4%, przedział ufności 95%, 4,0 do 51,7). Pacjent w grupie kontrolnej bez dwóch pozostałych czynników ryzyka (choroba rogowacenia słonecznego lub starszy wiek) miał 56 procent szans na wystąpienie jednego lub więcej rogowacenia słonecznego podczas 24-miesięcznego okresu badania, ryzyko 4.7. razy większe niż u podobnych pacjentów w grupie interwencji dietetycznych [podobne: zhemolizowana krew, eskulap żary rejestracja, eskulap zary ]

Powiązane tematy z artykułem: eskulap zary eskulap żary rejestracja zhemolizowana krew