Zmetnienie moczu

Zmętnienie moczu stwierdza się również wtedy, gdy zawiera on krwinki czerwone, śluz lub większą ilość soli, które wypadają. Jeżeli w moczu znajduje się białko, to mocz mętnieje podczas gotowania. Zapach moczu świeżego jest słaby i przypomina zapach rozgrzanego wilgotnego siana lub bulionu, co zależy od składnika zwanego urynoidem. Zapach moczu może się zmieniać w zależności od obecności w nim rozmaitych ciał zarówno powstających w ustroju, jak i wprowadzonych do niego z zewnątrz. Na przykład wyciągi kozłka lekarskiego, czosnek, cebula nadają moczowi zapach właściwy tym ciałom. Środki terpentynowe nadają moczowi zapach fiołków, po spożyciu szparagów mocz ma zapach gnilny, gdyż zawiera wtedy metylmerkaptan. Rozmaite olejki balsamiczne, mentol, szafran nadają moczowi zapach aromatyczny. Fermentacja zasadowa nadaje moczowi zapach amoniaku. W przypadku raka nerek lub pęcherza moczowego mocz ma zapach gnilny lub zepsutego mięsa. W rzadkich przypadkach mocz zawierający siarkowodór ma swoisty zapach tego gazu. Aceton zjawiający się w moczu nadaje mu zapach jabłek. [więcej w: ginekologia estetyczna, objawy ciąży, ciąża ]

Powiązane tematy z artykułem: ciąża ginekologia estetyczna objawy ciąży